Link-rapid

In atentia membrilor AFR...

 

 

Link-rapid

AFR a dezvoltat un plan de pensii...

 

 

Muzica

 

 

Sfaturi pentru jucatorii de fotbal

1.         A venit timpul in care jucatorul de fotbal, trebuie sa gandeasca, sa se comporte si sa isi creeze o imagine pozitiva, de adevarat profesionist. Jucatorul trebuie sa isi cunoasca atat drepturile, cat si obligatiile cei revin si sa participe activ si permanent la imbunatatirea conditiei sale sociale prin inscrierea in organizatii specializate care poate sa le reprezinta legal interesele.

2.         In concordanta cu evolutia fotbalului modern din lumea civilizata, jucatorul de fotbal roman, pentru a fi mai respectat, trebuie sa cunoasca legile, statutele si regulamentele ce guverneaza acest sport. Daca, din diferite motive acest lucru nu este posibil, cunoscut fiind faptul ca jucatorul este preocupat cu precadere de evolutia si pregatirea sa in antrenamente si jocuri, el trebuie, ori sa se inscrie intr-o organizatie, cum este asociatia noastra, pentru a-i apara drepturile si interesele, iar aceasta il poate asista, reprezenta si consilia, ori sa isi angajeze un agent de jucatori sau un avocat specializat in domeniu.

3.         Problemele majore pentru un jucator de fotbal apar, atunci cand, neavand cunostinte despre legislatia sportiva, a muncii sau civila, semneaza documente (contracte de munca, conventii sau contract civile, acte aditionale sau anexe la acestea, acorduri de transfer sau alte acte de acest gen), iar apoi realizeaza, ca de fapt continutul respectivelor documente nu este conform cu negocierea si intelegerea verbala avuta anterior semnarii si in fapt ele nu reprezinta vointa lor.

4.         In acest sens, jucatorul de fotbal, trebuie sa solicite din timp angajatorului (reprezentatilor clubului) modelul contractului pe care urmeaza sa il incheie pentru a se putea sfatui si consilia cu reprezentatul sau. Multe cluburi amana semnarea contractelor pana in ultima clipa, iar apoi nu predau jucatorului un exemplar al respectivului document, sub pretextul ca documentul trebuie inregistrat la forul fotbalistic si la oficiul de munca. Reamintim ca dreptul de a contesta valabilitatea unei legitimari sau a unui contract de munca subzista timp de 60 de zile de la data incheierii acestuia, si in acest sens recomandam tuturor jucatorilor ca in termen de cel mult 30 de zile de la data semnarii vreunui document sa intre in posesia acestuia.

5.         Recomandam si sustinem crearea si mentinerea de catre fiecare jucator de fotbal a unui dosar propriu ce va trebui sa contina orice document sau inscris din care rezulta activitatea sa de jucator de fotbal (ex. contract de munca, acord de transfer, acte aditionale, ordine de plata pentru rate contractuale, chitante, in original sau in copie, dupa sumele primite cu titluri de prime, salarii, bonusuri, copia asigurarii de sanatate pe care clubul are obligatia sa o incheie pe numele jucatorului, certificate medicale, in cazul accidentarilor, eventualele chitante privind cheltuielile medicale, fisa de inventar pentru echipamentul sportiv primit, etc.). La fel cum suntem convinsi ca foarte multi jucatori au in evidenta personala amintiri din activitatea lor de fotbalisti (fotografii, articole din ziare, reviste, casete video sau DVD ce contin secventele filmate sau chiar meciuri in care au evoluat), la fel ar trebui creat acest dosar personal al jucatorului de fotbal, care sa il ajute sa detina informatii necesare pentru a preintimpina problemele si de a le solutiona in timp util, atunci cand este cazul.  

6.         Inainte de a semna un contract, conventie sau anexa la acest gen de documente, jucatorul de fotbal trebuie sa verifice daca clauzele prezentate in scris sunt in concordanta cu negocierile care au stat la baza incheierii acestuia, in special urmatoarele aspecte:

-           durata contractului, numarul de luni sau de ani sa corespunda cu perioada cuprinsa in contract;

-           indemnizatia de instalare sau contractuala sa fie prevazuta cu suma anuala si esalonarea ratelor, lunare sau trimestriale, de asemenea, sa fie specificat ca suma este “neta”, si sa reiasa clar data efectuarii platii acestora (nu de genul “conform ROI”);

-           salariul de baza sa fie evidentiat clar valoric (nu de genul salariul minim pe economie) si modul de achitare (brut sau net), respectiv data platii acestuia.

-           primele de joc, sa fie evidentiate valoric, modul de achitare (brut sau net) si termenul in care se vor achita, (ex. 15 zile de la data obtinerii primei).

-           bonusurile si primele de obiectiv sa fie de asemenea, precizate valoric si individualizate pe jucator (nu de genul 10.000 USD pentru intreag lotul de jucatori) si termenul in care se vor achita.

-           sa nu existe conditionari de achitare a drepturilor financiare, in special ale indemnizatiei, pentru indeplinire obiectiv, numar de minute jucate, prezente in joc, puncte acumulate, etc.), intrucat acestea reprezinta contracte INDIVIDUALE de munca si nu colective. Eventual in contract sa fie specificat faptul ca jucatorul nu poate fi sanctionat din indemnizatie.

-           in situatia in care jucatorul negociaza si obtine din parte clubului furnizarea de servicii in natura, cum are fi, masa, cazare, transport, cartela telefonica, etc., este recomandat sa fie specificata clar in contract aceste lucruri si contravaloarea in lei a acestora.

-           jucatorul NICIODATA nu va semna pe pagini necompletate (in alb), si nu va permite ca in contract sa ramana spatii necompletate. Va solicita imediat, dupa semnarea de catre ambele parti, o copie a respectivului document, pana cand isi va ridica originalul cu toate inregistrarile de la FRF sau LPF; 

7.         Un alt lucru pe care il recomandam jucatorilor de fotbal este acela de a EVITA, pe cat posibil, conflictele in general si cu conducatorii clubului, in special. In primul rand, prin crearea si mentinerea unei stari conflictuale veti inlesni clubului diverse modalitati de sanctionare prin amenda, suspendare, indepartarea de la echipa si nu in ultimul rand printr-o publicitate negativa, care va va crea o imagine nefavorabila.

8.         Orice litigiu aparut in urma desfasurarii raporturilor contractuale cu clubul trebuie tratat cu respect, seriozitate si profesionalism. Apelati la reprezentantul vostru legal si urmati sfaturile acestuia. Chiar daca exista divergente, aparute in urma nerespectarii sau incalcarii unor drepturi, respectati-va in continuare clauzele contractuale. Daca totusi nu veti reusi sa aplanati conflictul, adresati-va legal spre solutionare instantelor sportive competente, prin intermediul reprezentantului vostru sau direct. Procedand asa nimeni, niciodata nu va avea ce sa va reproseze. 

9.         Valorificati-va talentul si valoarea prin munca si seriozitate. Daruiti si veti fi apreciati. Incercati sa respectati pe toti cei din jurul vostru si veti primi respect. Bucurati-va ca soarta va suras oferindu-va o sansa unica de a activa intr-un domeniu, in care popularitatea si publicitatea va va oferi un loc de onoare pentru posteritate. Activitatea sportivă in general si fotbalistica in mod special, este placuta, si va ajuta sa beneficiati de o sanatate buna, sa dispuneti de o conditie materiala deosebita si totodata va creaza o publicitate permanenta in mass-media.